lördag 12 januari 2019

En ilsken besökare i Muminhuset

Himlen är svart, ingen måne, ingen stjärna, ingen komet lyser upp den svarta januarikvällens himmel, inte ens ett vinteråskväder med blixtnedslag dundrar på, inte en enda elektrisk Hattifnatt lyser upp det minsta lilla hörn i Mumindalen. 

Den lilla vandraren som mödosamt gräver sig fram i den djupa snön denna kyliga kväll är lika svart som världen runt omkring. Han är osynlig, smälter in i omgivningen. Han känner sig lika svart inombords också. Han fräser och spottar och känner sig alltigenom svart för att han är så arg och för att han känner sig så hungrig... 

Han når sin destination! Plötsligt ser han många små prickar lysa upp den mörka kvällen och han ser de hemtrevligt varma och inbjudande fönstren glatt lysa mot honom och ropa: Välkommen söta lilla skurk! Han känner sig genast lite bättre till mods. Han vet att här är han alltid välkommen, här får han vara den han är!


Han klättrar längs med repstegen upp till husets högsta tornrum och kikar in...


Där ser han Muminpappan husera om. Muminpappan har hällt upp whisky i två glas. Muminpappan ser inte den svarta inkräktaren som ilsket följer med hans huserande.


Mumintrollet sitter vid sitt arbetsbord och skojar med sina två vita lurvhundar.


Stinky, den lilla ilskna och hungriga inkräktaren smyger sig vidare ner till gästrummet där han sitter en stund och vilar på den gamla slitna soffan. Det var tungt att klättra upp till tornrummet.


Han ser Snorkfröken i sitt rum. Hon har nyligen vårdat sin hy inför nattens skönhetssömn.


Stinky vilar igen en stund, nu i salongen. Han gillar salongen med den stora gnistrande kristallkronan och alla förfäder som bor bakom kakelugnen. I Muminhuset är man aldrig ensam. Det bor någon under varje skosula och dammtuss och alltid är någon trösterikt nog galnare än han själv.


Vandringen fortsätter ner till Muminmammans källare. Där hittar man alltid någonting ätbart och Stinky provsmakar några syltburkar och äter lite stoppad korv och rullsylta. Det känns genast bättre och det svarta inuti blir plötsligt aningen ljusare, men han är ännu sugen på någonting sött... choklad eller kakor...


Då ser han Muminmamman. Hon har tre Hattifnattar på besök. Så här års är risken för åskväder och blixtar liten, så det är ofarligt att ha Hattifnattarna sittande tillsammans med sig vid bordet. De sitter där med stirrande uttryckslös min, säger ingenting, men Muminmamman pratar desto mera med dem. Hon försöker mata kakor i dem, få dem att lite växa till sig. En liten Hattifnatt har hon placerat i Mumintrollets matstol som han använde som liten. "Ta en kaka", säger hon , "så att du växer till dig och orkar vara elektrisk sedan när det behövs!".

Oj, vad Stinky skulle vilja ha av kakorna, snålvattnet rinner på honom. Han kan inte ge sig tillkänna och berätta att han är där, att han också vill han kakor. Han har ju tagit sig in i huset som en tjuv, utan lov. Han kan inte heller snällt be om att få en kaka, han är inte sådan! Han är en skurk, en tjuv, en brottsling, ständigt jagad av polisen. Då måste han också agera som den han är, som en skurk!


En liten stund senare är saken fixad. Han är inte säker på om han såg rätt, men han tror att Muminmamman såg när han tog hela fatet med kakorna och sprang iväg. Han tyckte att hon log mot honom och direkt plockade hon fram ett nytt fat med kakor åt Hattifnattarna.

Stinky går runt i huset med kakfatet en stund för att hitta en riktigt bra plats att äta kakorna på.


Som av sig självt styrs stegen till Muminmammans rum. Han sätter sig på hennes stora mjuka säng med kakfatet framför sig. Det finns två sorter, den ena är hjärtformade pepparkakor. Han smakar och det är så gott, så gott. Är det inte så att man blir snäll av att äta pepparkakor? Blir man kanske ännu snällare av att äta hjärtformade pepparkakor? Han funderar om han själv någon gång kan bli snäll...

Plötsligt känner han sig själv så mild och god och ljus och snäll inombords. Som bortblåst är den ilskna, fräsande Stinky som för en stund sedan grävde sig fram i den svarta kyliga kvällen mot de varma lysande fönstren i Muminhuset. Nu blev han en annan Stinky.


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bilder på mitt Muminhus!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar