lördag 26 september 2015

Mina barbiedockor

Jag har gjort en djupdykning ner i de tre väskorna där jag förvarar mina gamla kära barbiedockor från 1970-talet och utfört en nostalgisk inventering över vad som finns kvar från "barbietiderna". Roliga och givande var lekarna när det begav sig! Jag älskade att leka med barbiedockor, tillverka deras kläder, föremål, bilar och byggde upp hela barbievärldar utom- och inomhus.

Jag har på senare tid på olika sätt fått en viss inblick i vuxna människors intresse för barbiedockor och att ha samlandet av dem som hobby. En del har hundratals otroligt fina barbiedockor i originalförpackningar och känner till dockornas historia, namn och årtal. Det är en hobby som fascinerar mig och som jag nästan också skulle ha lust att köra igång med, men att börja samla barbiedockor och tillbehör som är från 1970-talet och äldre, vilken är en tidsålder som mest skulle intresseras mig, är en hobby som jag inte har varken tid, utrymme eller råd med. Jag har ju redan mina miniatyrer... men om jag på någon loppis förmånligt kommer över en fin gammal barbiedocka så kanske jag köper...

Hittills har jag talat om barbiedockor och min bloggrubrik är "Mina barbiedockor". Egentligen är min rubrik väldigt, väldigt missvisande! De dockor jag här skall visa bilder på är INTE barbiedockor! Jag har hela mitt liv kallat dem barbiedockor och pojkdockorna har jag kallat för "pojkbarbien". Jag kallar dem så fortfarande. Nu vet jag lite mera än tidigare och har förstått att jag aldrig någonsin ägt en äkta barbiedocka! Jag har hela barndomen igenom lekt med simpla billiga kopior tillverkade så där allmänt i Hongkong och som saknar Mattels stämplar på dockornas stjärtar och ryggar. Då talar vi inte om barbies utan om billiga kopior eller kloner eller modedockor.

Det var troligtvis svårt att i min barndoms näromgivning hitta äkta barbiedockor i affärerna och att hitta en pojkdocka var stört omöjligt. Jag hade bara två pojkdockor i barbiestorlek och jag minns att jag hade velat ha flera, men hittade inte. Länge hade jag bara en och plötsligt hittade jag en Stålmannen-docka i Anttila som i storlek passade in bland barbiedockorna.

Det här med barbiedockor är en liten parentes i den här bloggen, jag har ju mina miniatyrer, men jag vill i varje fall bjuda på några bilder av några av barndomens modedockor och en liten modeuppvisning med en del kläder från deras garderob. Vissa av dessa kläder har jag också använt när jag klätt upp mina miniatyrdockor Alfred och Prisilla för fotografering.

Min moster har tillverkat dessa kläder. Till höger en äkta Sindy-docka.

Kläder tillverkade av min moster och mormor.

Byxmode på 1970-talet och min första "pojkbarbie".

Den lilla dockan har sin originalklädsel på sig.

Hemgjorda och köpta kläder blandat.

En liten babydocka fick komma med på bilden.

Bruddockorna är från samma form, men lite olika.

Funtime Sindy i original klädsel och dockan "Tarja".

Den till vänster trodde jag att var äkta Barbie, men icke!

Trodde också att denna, 60-tal, var äkta, men nej!

Superman (Mego corp 1978)) med Sindy.

Äkta Daisy-säng och kläder, men bara huvudet finns kvar, ingen kropp...

Sunshine family 1973; "Peter", "Lena" och "Joakim".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar