lördag 12 september 2015

En lördagskväll i det blåa huset

Det är lördag kväll i det blå huset. Prisilla har satt eld i bastuugnen och badar bastu. Hon kastar bad med den nya bastuskopan. Hon har länge letat efter en bra skopa och nu har hon hittat en. Den här är precis en sådan som hon vill ha! Hon badar länge, länge, många timmar och det är så renande och terapeutiskt för kropp och själ, det är hälsosamt att ibland få sitta ensam i bastun med endast sina egna tankar och funderingar som sällskap.


Under tiden sysslar Alfred med helt andra saker. Den här lördagskvällen är han inte lat, han tittar inte på tv, han läser inte heller en bok och han äter inte heller chips, sådant som han vanligtvis brukar förströ sig med. Nej, han ordnar saker och ting. Det har kommit in en hel del nya saker till loppisen som han och Prisilla bedriver i husets nedersta våning. Bastuskopan for Prisilla redan i väg med och det fina toalettbordet skulle hon också själv ha. Han ordnar och möblerar om i badrummet så att toalettbordet får rum där, ja, han t.o.m. ordnar och placerar Prisillas parfymer och smycken på toalettbordet.


Sedan bär han en värdefull och vacker silverskål till kapellet som är beläget i husets nedersta våning. Skålen är en donation och skall fungera som dopfunt.


Alfred går in i loppisen. Där råder en fullkomlig kaos av föremål. Det har kommit in en hel del nyheter dit, t.ex. en liten röd stol med en rosa nalle med rosett under hakan och ett mycket vackert guldskrin med en emaljerad blomsterbild på. Egentligen borde loppisen flytta ut från det blåa huset, eftersom lille Gabriel skulle behöva ett eget rum. Han vet inte riktigt hur han skall ordna det där. Det blåa huset är egentligen för litet nu när lille Gabriel flyttat in hos dem, men det ordnar sig nog med utrymmesbristen också, tids nog, tänker han, huvudsaken är att de får ha Gabriel, den lilla fosterpojken, hos sig.


Prisilla har kommit från bastun och klätt sig i ett bekvämt nattlinne. Hon känner sig ren och fräsch, så där som man bara kan känna sig efter att ha varit i bastun. Hon sätter sig vid toalettbordet, loppisfyndet som hon själv ville ha och inte ville sälja vidare.


Hon hade trott att det skulle bli för trångt med toalettbordet i badrummet, men hon hade fel. Alfred hade lyckats med att få det att passa in riktigt bra där. Dessutom hade han lyckats placera alla saker på bordet precis på samma sätt som hon själv skulle ha gjort. Alfred kan nog en hel del om han bara bestämmer sig för det, tänker hon.


Prisilla går till köket. Där väntar en överraskning på henne och lille Gabriel. Alfred har alldeles nyligen varit på en resa till Estland. Han hade tidigare gett lite estnisk godis till Gabriel och en flaska likör till henne, men han hade ännu några gåvor kvar som han inte gett dem. Nu överraskade han dem med att ge härligt glada och granna estniska tallrikar och muggar. Oj, vad de var fina, alla lite olika. Han hade köpt dem i Nukupood i Tallinn.


Ja, det var så fina tallrikar... Gabriel ställer sig upp på stolen, hoppar jämfota och ropar hurra för dem!


Dessutom hade han köpt turkosa vantar och sockor till Gabriel, också från Nukupood, verkligt fina hantverk, men nog på tok för stora för Gabriels små fingrar och fötter. Det blir nog någon annan i familjen som kommer att använda dem när vinterkylan anländer till dockskåpsbyn, tänker Prisilla.


Lördagskvällen lider mot sitt slut. Prisilla bäddar för natten. Det är sovdags. Alla känner sig glada och nöjda, precis så där som det skall vara i en berättelse som slutar vackert och bra. Godnatt!


--------------------------------------------------------------------------

Jag har varit sämre på att uppdatera min dockskåpsblogg på senare tid, är i en period då jag hellre sysslar med andra saker än min dockskåpshobby, men jag är kvar! :) Jag har mest skaffat små föremål till dockskåpen, sådant som kommit emot mig (för min blick är alltid inställd på att hitta lämpliga miniatyrgrejer), så jag har här försökt presentera en del av de nya föremålen genom att väva in dem i en berättelse: den lilla skeden, toalettbordet, saltkaret (?), nallen och stolen, smyckeskrinet, de estniska föremålen...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar