fredag 28 november 2014

Lilla Gabriels upptäcktsfärd på lillajulsaftonen

Det är lillajulsafton i det blåa huset. Huset är pyntat, ljusen är tända, dofterna, försväntningarna och den rätta känslan har infunnit sig.

Alfred och Prisilla firar inte lillajulsaftonen och den första advent ensamma. De har lille Gabriel på besök. Han skall stanna hos dem över hela julen. Han kommer från familjen Ari med många barn.

Lille Gabriel är en liten snäll pojke, men nog har Alfred och Prisilla ändå fullt upp med att hålla reda på honom. Ena stunden klättrar han högt och andra stunden är han försvunnen. Alfred blir nästan förskräckt: "Du skall inte falla ner från stolen nu!"


Alfred och Prisilla vaktar honom noga, kanske till och med lite överdrivet uppmärksamt. De är inte så vana vid att sköta om barn.


Lille Gabriel kryper smidigt ner från stolen, pratar lite med hunden Lufsen och...


... vid ett ouppmärksamt ögonblick, under en hundradels sekund, är plötsligt Lille Gabriel spårlöst försvunnen.


Det går ingen nöd på honom. Det var bara det att han precis tyckte att han såg skymten av en röd luva i trappan. Han tyckte precis att han såg en liten tomte. Och alla har ju sagt åt honom att vara mycket uppmärksam på lillajulsaftonen. Det är ju då tomtarna vaknar och stiger upp ur vrårna och tyst börjar tassa runt i husen.


Han smyger sakta ner efter den lilla tomten i trappan. Och vad ser han sedan? Jo i tamburen håller tre små tomtar på med att stöpa juleljus, men när de ser honom - ja, vips springer de undan och plötsligt är de alla försvunna.


Han går vidare ner en trappa och hamnar i Prisillas loppisrum. Bland alla saker som är staplade från golv till väggar, där ser han, helt tydligt, en tomte igen.


Tomten försöker springa bort och han ropar till den: "Spring inte bort lilla tomte! Jag gör dig inget illa!"


Tomten stannar upp och han lyckas få den att förstå att han är snäll. Det måste man också vara om man skall få julklappar på julaftonen har det berättats för honom, så varför skulle han då göra en liten söt tomte illa?

Efter en stund sitter han i Alfreds mysfåtölj tillsammans med tomten. De bara sitter där båda, tysta och förundrade i skymningen och tittar på alla skuggor i taklampans sken. Han vet inte hur länge de sitter så där, men plötsligt är tomten försvunnen igen och han bestämmer sig för att gå vidare för att leta upp den på nytt.


Han kommer in i kapellet. Han sätter sig på en av stolarna och bara sitter där, en lång stund. Det är så vackert och fridfullt där. Men tomtar ser han inte i kapellet.


Lille Gabriel börjar gå runt i kapellet. Julgranens ljus är tända. Han tittar på föremålen som finns i kapellet och han får syn på kyrkan och ett litet barn i en krubba. Han synar det noga. Han vet vem barnet föreställer. Berättelsen om det lilla barnet har berättats för honom.


I kapellet hittar han ytterligare en krubba med det lilla barnet. Han vet att det viktigaste med julen inte är tomtarna och paketen. Han vet att det allra viktigaste med julen är att det här lilla barnet föddes för länge sedan. Han vet att julen egentligen firas för att barnet föddes, inte för tomtarnas skull. Hela berättelsen, om när barnet föddes, ja, det har berättats för honom.


I det blåa huset letar Alfred och Prisilla efter lille Gabriel. Prisilla letar efter honom i bastun, men ingen liten Gabriel finner hon där. Bastutomtarna springer runt benen på henne, men dem kan hon inte se...


Men Gabriel har själv kommit tillbaka från sin upptäcktsfärd i huset och är i salen med Alfred.


Tillsammans tittar de på granen och lyssnar på änglaspelets melodier i takt med ljuslågorna.


Alfred tömmer en säck med julklappar runt granen.


Nu blir lille Gabriel ivrig och får väldigt bråttom. Det blev minsann många spännande små paket att öppna för en liten pojke.


Om man är liten blir man fort trött. Och har man som lille Gabriel varit på upptäcktsfärd och sett en hel del på lillajulsaftonen, så tar det på krafterna. Prisilla och Alfred bär upp Gabriel till sovrummet.


Gabriel vill att Alfred skall läsa en saga för honom.


Prisilla bäddar åt Gabriel och Alfred letar efter en sagobok som han tänker läsa ur.


Men nej, någon saga blir det inte den här kvällen...


John Blund strör sina gnistrande stjärnor över en liten Gabriel och han somnar före Alfred hittar en lämplig sagobok.


Godnatt lilla Gabriel säger Prisilla och hunden Lufsen.

------------------------------------------------------------------------------------

EN GLAD LILLAJUL OCH FÖRSTA ADVENT TILLÖNSKAS ALLA BLOGGENS LÄSARE!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar