onsdag 24 juli 2013

Fruntimmersveckan och namnsdagsfirande

Det är fruntimmersvecka. Och det råkar sig så att hon nästan har namnsdag idag. Hon heter Apollina i tredje förnamn och det namnet lär ska ha funnits i almanackan ännu i medlet av 1800-talet under fruntimmersveckan. Det är ett namn som gått i arv generation efter generation i hennes släkt och hon har alltid firat det under fruntimmersveckan.

Det råkar sig inte bättre än att grannen och väninnan från Villa Kattebo heter Kristina och vad är då bättre än att fira namnsdag under fruntimmersveckan tillsammans? Och i år firar de namnsdagarna på tumanhand - på sitt sätt - och gubbarna deras får under tiden ta hand om barnen!

De går till det medelhavsinspirerade orangeriet som har sina turkosa färger, snäckor och alla härliga apelsin- och citronträd, gröna och lila vindruvor, fikon och myrten och mycket, mycket annat. Här kan de sitta och njuta av omgivningen både sommar och vinter och lyssna till porlet från den lilla springbrunnen, känna doften av alla växter och se årstidernas växlingar genom glasfönstren. Och själva har besökarna alltid varmt och skönt  på mjuka dynor och filtar.

Det blir en bra skörd med apelsiner. De ser stora och läskande ut. Också myrten har stora bär.


Hon plockar en mogen apelsin. Det skall bli spännande att smaka. Hunden har följt med till orangeriet och är fruktansvärt nyfiken på allting. Det är viktigt att inte missa någonting.


 De gröna vindruvorna har också mognat och det hänger stora klasar av dem längs med väggen.


För att inte tala om de lila vindruvorna och fikonen och citronerna. Hon plockar två citroner. Kanske hon följande dag borde laga en citronpaj med maräng? Någons katter har sprungit in i orangeriet och myser på bänken. De  har gott att vara där.


Växterna verkar stormtrivas i orangeriet, men lite vatten måste de få nu. Det är lika torrt inne i orangeriet som ute i naturen.


Före damerna kör i gång med sitt namnsdagsfirande sopar Kristina bort några torra löv som fallit ner på tegelgolvet.


Och så är det dags för fruarna att skåla för sina namnsdagar! Skål Apollina! Skål Kristina! Och de skålar med gott vin, tillverkat på vindruvor från orangeriet. Det är lyckat att kombinera med lite saltiga kex, batongbröd och ostar till vinet. De pratar och har roligt tillsammans en stund, men dagens program är inte slut med det här!


När damerna går ut ur orangeriet står tre av Kristinas fem barn utanför och hoppar rep med det nya hopprepet de fått.

Själva skall damerna ännu vidare. De gör sig startklara för en liten utflykt och picknick ut i naturen. De har dragit på sig långskaftade gummistövlar - för ormar finns det i alla paradis. De har också satt på sig sina eleganta finhattar, festföremål och fruntimmer som det ju är! Kristina har packat korgar på cykeln som fyllts med lite ätbart som skall med på picknicken, emedan den andra valt att på något sätt hänga med i stavgångstakt.


De tar sig förbi huset i byn som stått tomt en tid. Det har samlats en hel del föremål och möbler på trappan och på balkongen och det finns hur mycket vildkatter som helst omkring huset. Stackars fågel som byggt ett fågelbo på balkongen. Hur skall den klara sig bland alla katter som strövar omkring där? De ser ingen människa omkring huset och Kristina öppnar försiktigt dörren och ropar: "Ohoj, finns det någon där?". Ingen svarar. Men de har på känn att någonting är på gångs med huset. Kanske skall det bli till salu eller är det rent av redan sålt? Kanske de snart får nya grannar?


Färden fortsätter. Terrängen är snårig och besvärlig. Det var tur att de förstod att ta stövlar på sig.
Äntligen är de framme vid sitt smultronställe! De breder ut den röda filten, plockar blåklint, äter kex och dricker läskedryck. De har kokat riktig pannkaffe och har t.o.m. en pannmössa med sig för att hålla kaffet länge hett och gott och de har stora muggar med sig. Det här är en lugn och vackert belägen plats för fruntimren att fira sina namnsdagar på. Och de sitter här hela dagen och långt in på sena kvällen och bara njuter av naturen och gräshoppornas musicerande.


8 kommentarer:

 1. Oo vilket fint namsdags picknick med pannkaffe och vackra hattar. Damerna har haft värkligt festdag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå! Både damerna och jag har haft roligt tillsammans! :D

   Radera
 2. Vilken fin historia du fått ihop och så fina bilder till! Spännande med det nya huset, snart kanske vi alla får se vem som flyttar in =)
  Hannah

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker också att det skall bli spännande att se vem som flyttar in i huset! ;) Det är mig veterligen mycket oklart för alla ännu... :)

   Radera
 3. Hienosti kuvattu tarina, paljon ihania pieniä tavaroita sinulla, Hyvää jatkoa sinulle!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kiitos!Tällä hetkellä minun tekee kovasti mieli kehitellä pieniä tarinoita kun esittelen uusimmat kirpparilöydöt tai itse tekemiä esineitä! :)

   Radera
 4. Åter en mycket fin berättelse. Snart får du skriva en liten bok o sätta bilder in på livet i dina miniatyrvärldar. Läste med spänning igen. Jess.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, roligt att du gillar att läsa dem fastän de saknar en viss action. Det är vardagslivet i dockskåpsbyn som presenteras i samband med att jag visar upp främst nya loppisfynd eller sådant jag gjort själv.

   Radera