Om hobbyn

År 2007 började jag bygga interiörer i ett gammalt medicinskåp som jag hittade på en ladugårdsvind. Medicinskåpet blev dockskåpet Villa Kattebo och det blev startskottet för mitt stora intresse för miniatyrer, dockskåp och tittskåp. Jag har insett att jag är ohjälpligt fast i den här omväxlande, kreativa och fascinerande hobbyn.

Jag har alla tider fascinerats av miniatyrer och det har alltid varit en livsnödvändighet för mig att få utlopp för min kreativitet, att få skapa någonting i fantasin eller konkret med händerna. Med dockskåp som hobby får jag allting i samma paket. Det går att inreda, välja färger, tapetsera, måla, sy, virka, sticka, brodera, tova, såga, spika, klippa, klistra, fotografera, skriva, fynda på loppisar, köpa nytt, umgås med likasinnade, hitta på historier... ja, listan kan göras oändligt lång över vad man kan göra inom ramen för en och samma hobby. Det är enbart fantasin som sätter gränserna.

Från början tänkte jag enbart bygga och inreda interiörer, men så kom katterna in i bilden och jag tänkte att min lilla samling miniatyrkatter kan bo i husen. Sedan kom några dockor in i bilden och några dockor till och några hundar och fåglar och plötsligt fick allting någon form av liv och det utvecklades till små berättelser... och snart hade jag i fantasin skapat en helhet av allting och alla bor nu i berättelsernas värld i en liten by.

Det är fritt fram  inom dockskåpshobbyn att skapa sig sin egen stil. Det finns ingenting som säger att allting måste vara på ett specifikt sätt. Jag gillar att skapa föremål av återvinningsmaterial. Det är spännande att fundera ut vad man kan göra av t.ex. en kork eller bruten tovningsnål... och jag gillar att styla om föremål och gå på loppisar och leta efter små ting som kanske aldrig ursprungligen var tänkta för dockskåp. Jag älskar färger och är inte rädd för att använda dem. Linjaler och måttband använder jag aldrig och jag gör allt på ren känsla utan någon större planering före jag kör igång. Jag är inte heller konsekvent när det gäller användningen av skalor, stilar eller material. Därför har mina dockskåp blivit en grann potpurri i naivistisk stil.

Jag tillverkar oftast det mesta själv, men det händer sig att jag  ibland gör vissa små investeringar och köper fina hantverk av andra miniatyrister. Det finns så många som gör så fina föremål att jag omöjligt kan låta bli att drabbas av shoppingiver.

Ideér har jag hur mycket som helst. Problemet är snarare att det inte finns tid att förverkliga allt. Livet består ju inte heller bara av miniatyrer. Men det är en lycka att ha en hobby som ger så mycket för så lite.

På den här bloggen presenterar jag i text och bild en del av det jag gör i anknytning till min hobby. Det kan vara allt från det att jag själv tillverkat ett litet föremål, köpt någonting nytt, fyndat någonting på loppis eller så känner jag bara för att dra en liten historia. Jag har ingen speciell röd tråd som jag följer i min blogg. Jag lägger hit det jag känner för och hoppas att du som besökare på min blogg skall tycka att det åtminstone är lite kul att vara här!  Inga kommentarer:

Skicka en kommentar