fredag 31 januari 2014

En rejäl fåtölj - laiskanlinna - och en hel del annat

Jag har möblerat om i dockskåpen, köpt lite nya saker, plockat fram någonting ur gömmorna, tillverkat nytt...

De nyinköpta sakerna från nätloppisen är den underbara handgjorda broderade solrosdynan, de två gulliga muggarna med hjärtan, samt en mjuk leopardfäll. Den fina broderade God Jul-duken och de romantiska vita virkade mattorna har jag fått. Den mörka grova mattan, änglastatyn och runda lampan (de två sistnämnda har varit dekorationer i blomsterarrangemang) hittade jag i mina hemmaförråd. 

Och så gjorde jag idag en rejäl fåtölj till Willa Winkelwrå, inspirerad av en beskrivning (Lissun nukkekoti) på Facebook. Det blev en rejäl "laiskanlinna" - ett bra finskt ord för den här typens fåtöljer som jag fritt översätter till svenska som "den lates borg". Jag kommer inte på om det finns en motsvarande benämning för sådana här fåtöljer i det svenska språket.

----------------------------------------------------------------------------------------

Det är en synnerligen lat herreman som ligger i sin stora röda blommiga fåtölj med fotpall och tillhörande kudde denna fredag kväll. Han har städat i huset hela dagen, möblerat om och jobbat mycket hårt. Då är det nog skönt att kasta sig ner i sin "laiskanlinna". Den stora lampan som lyser honom i ögonen har han också satt upp idag. Och så har han en så mjuk leopardfäll på golvet, varm och skön att gå på när stormen och snön piskar mot Willa Winkelwrås väggar. Och det gör det just nu. Det är ett riktigt bus-väder.


Medan Alfred anser sig vara väl förtjänt av vila i fåtöljen, så tassar Annielie i stället omkring och tittar på resultatet av dagens städning och ommöblering i huset. Det känns så fräscht och annorlunda och hon vet att den känslan är kortvarig efter en städdag. I morgon är det kaos i huset igen.


-------------------------------------------------------------------------------------------

I Lundby har man denna fredagskväll tjyvstartat med firandet av Alla Hjärtans Dag... fastän det ännu är ungefär två veckor dit. Det började med att hon placerade två nya vita mattor på golvet. Sedan fick hon inspiration till att plocka fram någonting ytterligare nytt och det blev en fin broderad duk där det stod "God Jul". Men när hon lade duken på bordet för att se hur den passade fick hon också lust att göra en fin dukning. Knut har kört julen ut, men texten var röd och vad passar det inte då att kombinera det med än... och då gav det ena det andra... och plötsligt firar hon med hjärtat sitt en Alla Hjärtans Dags kväll!2 kommentarer:

  1. Vad mycket du har gjort i dina dockhus o skaffat nytt. Kul.

    SvaraRadera
  2. Jadå, där är ständig rörelse i dem! :)

    SvaraRadera