lördag 31 augusti 2013

I kväll tändes eldarna i byn

I dag skall jag presentera en del av de nyheter jag på senare tid antingen köpt eller fått till mina dockskåp. Föremålen ser väldigt stora ut på bilderna, men i verkligheten är de faktiskt MYCKET små!!!

Jag har av någon anledning inbillat mig att jag mest pysslar med föremål i skala 1:12, men kom nyligen till insikt om att det är mycket mindre föremål jag egentligen mest har omkring mig. Jag är inte så väldigt noga med skalorna, blandar dem och olika föremål med olika stilar och material ganska frimodigt... och vet faktiskt fortfarande inte vad jag skall svara om någon frågar vilken skala jag egentligen fokuserar på...

------------------------------

I dag är det sommarens sista dag. Forneldar tänds längs med kusterna. Traditionen i byn är den samma som ute i stora världen. Byborna tänder eldar.

I VILLA VILLERVALLA är alla samlade. Michelle kom på eftermiddagen  med helikopter från London där hon för tillfället gör en filminspelning. Hon ville absolut inte missa när forneldarna brinner i byn. Något sådant händer ju bara en kväll per år.

Före det serverar hon sin syster och son te och knäckebröd med tomat på från en bricka. Fruktsalladen finns på bordet. Hon hade hämtat med sig lite sådana produkter från stora världen idag. Vispeln på bordet är också ny.


Lille Kevin är otålig. Han vill ge sig iväg till forneldsfestligheterna och trampar av och an på den splitternya Welcome-dörrmattan och undrar om och om igen när de ska fara iväg.


Antoinette beundrar en ljuvlig handbroderad dyna med flygplansbild på. Den är ny. Michelle har hämtat den idag till Kevin. Michelle har ofta någonting trevligt med sig när hon kommer hem från sina resor och sitt arbete.

Nåja, nu skall de dricka  te och äta lite och så skall de alla bege sig iväg ut i kvällens mörker mot forneldarna.


I VILLA KATTEBO beundrar ett av barnen de nya kuddarna, två med kattbild, bor man i Villa Kattebo bör man också ha kuddar med kattmotiv, och en med handbroderat roder.


 I Kattebo spelar en del av familjens barn Afrikas stjärna spelet. Det är inget nytt spel. Det är använt, spelat och slitet och i daglig användning. Det som är nytt i huset är ställningen med hushållspapper som Kristina nyss satt upp på väggen ovanför köksbänken i köket. Det ser lite tomt och ensamt ut där. Hon borde kanske inreda det på ett annat sätt.

Men inte nu! Bara barnen spelat Afrikas stjärna klart så blir det dags för forneldarna som firas i byn...


I WILLA WINKELWRÅ har man kommit längst i förberedelserna inför forneldarna. Annielie har klätt på sig sin varma hatt och en sjal, det kan ju bli svalt ikväll. Lille David har fått en virkad mössa på huvudet, men hon borde skaffa honom en annan mössa. Det är så många som tror att han är en flicka då det finns en rad vackra rosor på mössan...

Men en ny mössa får hon skaffa en annan gång. Nu har hon skaffat en ny ljuvlig handbroderad dyna med rävmotiv åt David. Och så skaffade hon en drömfångare som hon hängt i taket ovanför sängen. Det kan vara bra med en drömfångare, det sägs ju ge goda och glada drömmar åt dem som sover i rummet!

Snart skall de bege sig iväg och fira att forneldarna tänds, att sommaren tar slut, att hösten är i antågande. Det är skönt med fyra årstider. Det ger variation i livet, tycker Annielie.


Byborna firar forneldarnas natt på sitt eget sätt. De samlas i parken. Någon har redan burit bord och stolar i vinterförvar. Det känns redan lite höstlikt där. Endast en ensam katt strövar omkring.

Men mörkret i parken lyses upp av brinnande eldar. Ännu i kväll och i natt är det liv och ljus där. Sedan får höstens mörker ta över... och naturen får börja gå i vila.

Annielie, Alfred och David är bland de första som är på plats. I bakgrunden hör de glada skratt, prat, mummel... folk håller på att strömma  till parken. I kväll skall de allesammans ha kul!


De går ner till parkens egen damm, eldarna lyser vackert och stämningsfullt.

Alfred valde att ta ordentligt med varma vantar på sig till parken. Det kan ju ännu bli kallt där ikväll...men han råkade komma dit i kalsonger... och skorna glömde de alla hemma... men vad gör det? Det går bra att fira forneldarnas natt i strumpor utan skor och i bara kalsongerna om man har ordentliga yllevantar... eller en fin tovad hatt!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar